şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

200. Yılında Chopin

2010 senesi içerisinde doğumunun 200. yıl dönümü nedeniyle, Frédéric François Chopin, eserleri tüm dünyada tekrar tekrar yorumlanarak anıldı.

Kısaca Chopin, 1810 senesinde Polonya'da dünyaya gelmiştir. Babası Fransız, annesi Polonyalı'dır. Ömrünün büyük bülümünü, aynı zamanda şöhretini kazandığı Paris'te geçirmiştir. Romantik dönemin önde gelen piyanist ve bestecisidir. Aklı her zaman doğup büyüdüğü Polonya'da kalmıştır. "Polonez", "Prélude", "Nocturne" çok bilinen eserleri arasındadır.

Cenazesinde kendi bestelediği 'Cenaze Marşının' ( Funeral March 2.Piyano Sonatı - 3.Bölüm) değil Mozartın 'Requiem' inin çalınmasını istemiştir..



Mi Major tondaki Nocturne aşağıdaki linkten dinlenebilir :

http://www.youtube.com/watch?v=5ZUw78FXpG4&feature=related

2 yorum:

ned dedi ki...

kendi cenazesinde bile mozart çaldırmış adam şimdi, o zaman biz niye dinleyelim , bizde gider mozart dinleriz o zaman olman mı ?olan olan

Önder Çağatay dedi ki...

Herkesin çok sevdiği parçalar vardır...:)) Chopin de ölümünde Mozart çalınmasını istemiş bu yüzden.. İnsan ölüm döşeğinde hayatta en çok sevdiği şeyleri yapmak, duymak, yemek, tatmak ister.. :) Bu da bu şekilde değerlendirilebilir. Ama yine de Funeral March çok bilinen ve gerek TV, gerek sinema'da jenerik olmuş bir parça...

 
Ziptime