şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

Şifre Güvenliği

İnternetin hayatımıza girmesi ve bu denli olmazsa olmazımız haline gelmesinden sonra sokaktaki yankesici abilerin yerini sanal alemde Hacker amcalar aldılar.Hayatın zorlukları ile uğraştığımız yetmez gibi bir de  kullanıdığımız hesapların(mail,facebook vb.) güvenliğini sağlamamız gerekli hale geldi.Kişisel olarak internette  güvenli sörf için bir  çok katmandan oluşan bir yapı gereksede (Antivurus,Antispy,Antispam  gibi güvenlik teknolojileri,Lisanslı ve güncellenen yazılımların kullanılması, vb..)en temelde kullanıcı bilinci gerekmekte.Bu kapsamda Şifre ve şifre güvenliği konusuna değineceğim.


2011 yılında Hacklenen kullanıcıların % 50 sinin passwordlari aşağıda ki gibi;

 Password
123456
12345678
qwerty
abc123
monkey
1234567
letmein
trustno1
dragon
baseball
111111
iloveyou
master
sunshine
ashley
bailey
passwOrd
shadow
123123
secret
grandma
computer
buttons
simple
112233
test123
heaven
gamma
beta
delta


Dikkat ederseniz çok basit ve ardaşıl karakterlerden oluşmakta.Peki güclü ve güvenli bir şifre yönetimi nasıl olmalıdır?

-Şifreniz kompleks karakterlerden oluşmalı ve en az 8 karakter olmalıdır.
 -örnk:N@d1m!1903
-Şifreniz adınız,soyadınız ,doğum tarihiniz  vb. bilinen kelimelerden oluşmamalıdır.
örnk:buse,handan,08111975 gibi
-Tüm hesaplarınız için(Msn,Facebook,E-mail vb.) tek bir şifre yerine her hesap için ayrı ayrı şifreler oluşturulmalıdır.Bu sayaede tek hesap ele geçirilse bile diğer hesapların güvenliği sağlanabilir.
 -İnternette gezinirken sitelere giriş yaptığınızda  şifrenizi kaydetmeyin ve mümkünse bu alanlar için(özellikle bankacılık işlemlerinde )sanal klavye kullanının.
- Şifreniz ile giriş yaptığınız bilgisayarın gerekli güvenlik alt yapısının olması(antivürüs,antispy vs) ve keylogger gibi şifrenizi kaydetmeye yarayan kötü niyetli yazılımlara karşı koruma sağlanması.
-Kaydolduğunuz  internet sitelerinde(Facebook,hotmail,Formlar vb.) ilerde şifrenizi kaydetmeniz veya çalınması durumunda size şifre resette yeni şifrenizin iletilmesi için iletişim bilgilerinin doğru girilmesi."Gizli soru" ve "Cevabı" kısımlarının sadece sizin bileceğiniz şekilde belirlenmesi.

- Yeni şifre oluştururken random şifre oluşturan program ve donanımlar kullanılmalı.Ve son olarak en önemlisi şifrelerinizi kimse ile paylaşmayınız ve herhangi bir yere yazmayınız.

Esen kalın..

Hiç yorum yok:

 
Ziptime