şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

Facebook Ne Kadar Güvenli?

Eskiden buralar çayır idi çimen idi.Koşuştururduk,top oynadığımız mahalle arkadaşlarımız vardı!.Meyve aşırırdık bahçelerden,misket oynar,ağaçlara çıkardık yara bere ile dolardı her yerimiz, ama mutluyduk ulan!

Şimdi evlere kapattık kendimizi 4 köşeli ekranda sosyalleşiyoruz.Beğenilerimiz,yorumlarımız, görüşmelerimiz herşey sanal dünya da kendine yer bulmuş durumda.Diyeceksiniz ki hiç mi bir pozitif tarafı yok bu işin, var tabi.Ancak kaybımızın daha çok olduğunu düşünüyorum.. 


Sosyal mesajımızıda verdikten sonra yavaş yavaş gelelim meseleye.Günümüzde sosyal paylaşım denince akla gelen ilk uygulama Facebook.Hayatımızın parçası haline gelen Facebook'u daha güvenli olarak nasıl kullanabilirize deyinmeye çalışacağım.(çalışacağım diyorum vay efendim bu yazı olmamış gibi bir eleştiri yolunu kapatıyorum şimdiden:_)).
İngiltere merkezli Friedland isimli güvenlik firmasının araştırması,hırsızların sosyal medyanın etinden sütünden nasıl faydalandığını ortaya koydu.2011 de hüküm giyen 50 hırsızın katıldığı araştırmaya göre,hırsızların %78 'i Facebook,Twitter vb. sosyal paylaşım sitelerini kullanarak hedeflerini belirlediklerini söylemişler.Hırsızların %54'ü, ev sahiplerinin sosyal medya aracılığı ile nerde olduklarını veya nereye gideceklerini paylaşmalarının ortak hata olduğunu belirtmiş. Burdan çıkaracağımız ders "Im at Reina" dediğiniz de siz kop kop yaparken birileri eviniz de alem yapıyor olabilir..

Diğer bir konu ise Facebook da kullanılan uygulamalar.Facebook için üretilen uygulamalarda facebook herhangi bir güvenlik taraması yapmadığı için uygulamaların zararlı kodlara sahip olup olmadığı belirlenemiyor.Temel de uygulamaların hepsi kullanıcının profil bilgilerine erişim hakkı istiyor ve kullanıcıda bunu kabul ettiği an bireysel bilgilerinin hepsi kullanılan uygulanan sayesinde  3. şahısların eline geçmiş oluyor ki bu da ansızın gelen kol gibi bir kredi kartı ekstiresi,adınıza sahte kimlik gibi güzelliklerle size yol su elektrik olarak dönebilir.Tabi bunlar olmasa bile en iyi ihtimalle spam üreten bir uygulamanın iyi aile çocuğu durumuna düşmüş olabilirsiniz.. (Takvimim uygulaması veya profilinizde web cam sex içerikli video görüntüsü ekleyen uygulamalar)

En son hackleme yöntemlerinden biride milli veya dini duygular üzerinden "lütfen aşağıda ki hesabı şikayet edin" tarzı mesajla kullanıcının bir anlık öfke ve sinirinden yararlanmayı amaç edinmiş sahte mesajlar.Kullanıcı şikayet et butonuna bastığında email ve şifre istiyor ,sözde bir nevi güvenlik doğrulaması gibi, fakat aslında altta apps.facebook.com üzerinden çalışan bir uygulama yardımı ile sizin email ve şifre bilgilerinizi alarak kendi databesine kaydediyor. Unutmamız ve uyanık olmamız gereken olay Facebook'a giriş yaptıktan sonra tekrar çeşitli bahanelerle şifre istenmesi(Hesabınız kapatılacaktır vb. iletiler)durumunda kesinlikle tekrardan şifre ve email bilgilerimizi girmemeliyiz.Aksi taktirde çalsın sazlar oynasın kızlar eşliğinde accountumuza veda ederiz.

Facebook accountumun güvenliğini nasıl sağlayacağım ?
Yüzde yüz bir çözümü olmasa bile(Sürekli yeni açıklar bulunuyor vb. nedenlerle) aşağıdaki adımlar  Facebook'u daha güvenli kullanmanızı sağlayacaktır.

-Facebook Gizlilik Ayarlarınızı mutlaka uygun bir şekilde yapılandırın.(İnternette detaylı anlatan bir çok site mevcut)
-Facebook da Https ile bağlanmayı  etkinleştirin(Facebook  da Hesap Ayarları-->Güvenlik-->Güvenli Gezinme yolunu izleyerek Https ile bağlantı yapılmasını sağlayabilirsiniz)
-Bilmediğiniz uygulama ve kişilerden gelen istekleri kabul etmeyin.
-Facebook sayfasına Login olduktan sonra tekrar email ve şifre isteklerine karşı uyanık olun.
-SafeToBe.Me  uygulamasını SafeToBe.Me sitesine girerek kullanmaya başlayın.(Uygulama  Facebook profilinizi antivürüs gibi tarayarak size  gerekli güvenlik bildirimlerin de bulunarak tedbir almanızı sağlıyor.)
-Her sistemin açığı olduğunu unutmayarak yaşantınızı etkileyecek düzeyde kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.




Hiç yorum yok:

 
Ziptime