şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

İtiraf

Başlığa bakıp bir itiraf mı geliyor diye düşünmeyin. İtiraf iskender Palanın son okuduğum kitabının adı. Ben yazıyı yazmaya çalışırken, o kadar uzun süre geçmiş ki yeni kitabı bile çıkmış:_)
Öncelikle diğer kitaplarından, anlatım olarak farklı olduğunu söyleyebilirim. Daha sade bir dille yazılmış. Konunun içine önceki kitaplara göre daha kısa sürede giriyorsunuz. Günümüze çok  ince ve yerinde göndermeler içeriyor.

Hikayede intikam duygusunun, hırsın insana neler yaptırabileceğini  görebiliyorsunuz. Bu duyguların insana sadece mutsuzluk getirdiğini hikaye sonuna kadar hissediyorsunuz.


"Hırs ... Alevin odunu yiyip bitirdiği gibi insanı yiyip bitirir. Hırs üç köşeli bir dikendir, cebine nasıl koyarsan koy, sana batar."

Hikayenin tarihi motiflerle bezenmesi, basma kalıp bildiğiniz bilgileri gözden geçirmeniz için güzel bir fırsat sunuyor. Fatih döneminden (Büyük Kartal) yoğunlukla bahsedilmesi, Fatih'in ilmi sohbetlere, bilim adamlarına, şairlere, ressamlara ne kadar önem verdiğini görmek, günümüz Türkiyesinde nelerin eksik olduğunu bir kere daha görmenizi sağlıyor.

Kitabın en önemli çıktılarından biri de Fatih'in zehirlenerek öldürüldüğü tezine karşı çıkarak eceli ile öldüğüne hikayede yer vermesidir. Ayrıca kitapta adı geçen Molla Lütfi için de biraz araştırma yaptığınızda detaya girmeden bir çok sitede zındıklıkla suçlanarak idam edildiğine dair bilgilere rastlayabilirsiniz. Hikaye bunun da yanlış olduğuna dair  bir kurgu üzerine kurulmuş ve bu konunun alt metnini detaylı olarak vermeye çalışmış.

Hikaye bittiğinde tarihin kolaylıkla çarpıtılabileceğinin, intikam duygusunun insana neler yaptıracağına ve bir devletin yükselişinin temelinde bilim olduğuna tanıklık ediyorsunuz.





Hiç yorum yok:

 
Ziptime