şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

Bosna Hersek- Srebrenica


Bu akşam Taksim de  anlamlı bir etkinlik vardı. "sto te nema” (neden yoksun). Bugün Bosna Hersek de yaşanan katliamın 17 . yıl dönümü. Bununla alakalı olarak her şehit için kulpsuz boşnak fincanlarına kahve dolduruluyordu. Her fincan bir soykırım mağdurunu temsil ediyordu. Sonunda da bu binlerce boşnak fincanından soykırım anıtı yapılacaktı. Malesef o kadar kalamadım.




Bu arada belki bazılarınızın aklına neden boşnak fincanı ile anma yapıldı sorusu gelebilir. Bosna'da kahve(kahva);bir cezve, bir fincan ve bir lokumla bakır tepsilerde servis yapılıyor. Kahve fincanları kulpsuz. Bunun bir anlamı var. Kahvenizi bitirdiğinizde fincanın ortasındaki yıldızı görüyorsunuz. Kahve fincanı kulpsuz olduğundan baş ve işaret parmaklarınızın arasına alarak tutmak zorundasınız ki bu bir hilal meydana getiriyor. Şimdi ikisini toplayalım. Fincanı tutan el hilal şeklinde ve fincanın ortasında bir yıldız. Bu ancak çok ince hassas bir düşüncenin eseridir. Bu inandıklarını hayatlarının en ince ayrıntılarına kadar taşıyan bir yaklaşımın somut ifadesidir.
Son olararak bu katliam ile alakalı olarak daha önce yazdığım yazının linki ile size veda ediyorum şimdilik esen kalın...
(Srebrenica(Gümüş Şehir)







Hiç yorum yok:

 
Ziptime